Lluis de Turiellos

Y un poeta orixinal, que ye una categoría a parte que dexa güelga propia nel camín de les lletres, que yá ye abondo. (Munches gracies, Lluis)

martes, 31 de octubre de 2017

Dellos apuntes sobro les verdures de Bruseles

   
     Les verdures de Bruseles pertenecen a la gran familia de les Crucíferes.

     Anque les verdures de Bruseles tán disponibles tol añu, la so meyor dómina s’alcuentra nos meses de seronda ya iviernu, dende ochobre hasta avientu.

     El conteníu de fibra que nun eslle ye eleváu, lo que favorez la sensación de fartura ya'l tránsitu intestinal, colo qu'ameyora l'estriñimientu. Pue provocar cagalera.

    Estes verdures son les que más caloríes apurren de la so triba.

    El tastu amargoso de les verdures de Bruseles se debe al so conteníu en goitrina.

   Contienen magnesiu, qu'ameyora la inmunidá y tien tamién un nidiu efeutu laxante.


    Destaca la presencia de potasiu, fósforu y yodu, asina como cantidaes discretes de cinc y calciu (de probe absorción). El potasiu participa na tresmisión y xeneración del impulsu nerviosu. El yodu ye un mineral indispensable pa que furrule bien la glándula tiroides. Ésta produz les hormones tiroidales, qu'intervienen en numberoses funciones metabóliques como'l caltenimientu de la temperatura. Coles mesmes, el yodu ye esencial na crecedera del fetu y nel desenvolvimientu del so celebru.

No hay comentarios:

Publicar un comentario